Het verwarmen van een huis is in de laatste jaren flink duurder geworden. Met een gasprijs die nu rond de 1,50 Euro per kuub ligt betaal je bij een jaarlijks gasverbruik van 1200 kuub al 1800 euro. Dat is 150 Euro per maand - exclusief electriciteit!
Uiteraard is het verbruik afhankelijk van de grootte van je huis, de isolatie en de manier waarop je verwarmt.
Het goede nieuws: er zijn vele manieren om jouw huis slim te verwarmen. Bekijk de tips hieronder:
Besparen op jouw energierekening voor een paar tientjes? Jazeker! De volgende isolatie en verwarmingstips kosten per stuk hooguit een paar tientjes. Je kunt ze makkelijk zelf in huis installeren. En ze verhogen het comfort en besparen (een beetje) op jouw energierekening.
Je kunt dan denken aan:
radiator ventilator
isolatiefolie achter de verwarming
tochtstrips bij ramen en deuren
tocht strip aan onderkant deur
Maar het kan nog beter. Door jouw radiatoren, thermostaat en CV ketel goed af te stellen kan je 'gratis' gas besparen.
Verbeter allereerst de instellingen van jouw CV ketel. Die werkt efficienter als de temperatuur lager staat. Probeer uit of je huis ook warm krijgt met bijvoorbeeld 60 of 55 graden. En hou bij wat dit met het gasverbruik doet. En probeer dit te vergelijken met zelfde maand jaar ervoor.
De tweede tip is de thermostaat van jouw huis slimmer instellen. Ook hier kan je vaak wat besparen. Door bijvoorbeeld de temperatuur een half graadje lager te zetten. Voel je verschil of valt dat wel mee? Het lijkt weinig, maar de CV ketel moet dan echt minder hard werken om jouw huis te verwarmen.
Een ander aandachtspunt is hoe ver je de verwarming 's nachts terugzet. En vanaf hoe laat je de CV ketel aan laat gaan. Als de CV ketel heel rustig (een paar uur lang) het huis kan opwarmen is dat vaak zuiniger dan binnen een uur alles van 15 op 20 graden verwarmd krijgen.
De derde tip is te controleren of jouw radiatoren goed doorstromen. Worden ze overal goed warm als de verwarming aan is? Of blijft een deel koud? Dan moet je ontluchten. Doe dit zeker 2x per jaar. Bijvoorbeeld in de herfst en een keer in de winter. Vergeet niet water bij te vullen daarna als dat nodig is. Op youtube staan veel handige tips over waterzijdig inregelen.
Leuk dat je op mijn website bent om te kijken of een dynamisch energiecontract ook iets is voor jou!
Mijn naam is Taco de Koning. Ik heb zelf ruim een jaar dynamische gasprijzen en dynamische stroomprijzen bij Nieuwe Stroom. Ik ben er erg enthousiast over en wil mijn ervaringen graag delen.
Wat ik vooral wil meegeven: informeer je vooraf goed. Vergelijk. Wees eerlijk tegen jezelf of je kan leven met de onzekerheid dat je niet weet welke gasprijzen of electriciteitsprijzen je later in het jaar hebt.
En hou in de gaten dat de voorschotbedragen elke maand anders zijn. En dat je in de winter een hoger voorschot betaalt voor jouw gasrekening dan je gewend bent.
Als je dat geen probleem vindt denk ik dat je zeker wat kan besparen op jouw energierekening.
Ik hoop dat je mijn bespaartips handig vindt!